Laden...

Minder druk / meer focus

Omschrijving

Dankzij de inmiddels vele socials is het zo makkelijk om met wat meer mensen contact te onderhouden, oude banden weer aan te halen (die we overigens veelal niets meer te zeggen hebben dan een paar steekwoorden op hun Facebook-pagina, waarna we na wat spieken weer helemaal bij zijn) geeft het ons wel een extra dagtaak erbij. Immers als je teksten/foto’s verzendt kun je een respons verwachten. Een dagelijks zware belasting, welke een grote impact heeft op ons dagelijks bestaan.
 
Een ieder van ons (de een meer dan de ander) heeft een verslaving ontwikkeld voor deze (zoals ik het maar even stel) informatieporno. We willen constant geprikkeld worden door een overdaad aan informatie ingegeven van onze socials én uit onze inbox. We menen hierbij ook (75%+) dat we een productieve dag hebben gehad als we onze inbox hebben geschoond (?!) en dit alles doen we om de 7 minuten (let er maar eens op). Hierdoor kunnen we ons niet/minder focussen op wat echt belangrijk voor ons is. Hoe klein de afleiding (de ‘ping’) ook is we worden getriggerd om te kijken/handelen. Onze geliefden thuis laten we vervolgens ook nog links liggen, doordat we (menen) iets belangrijks te moeten posten waarna we ons zitten op te geilen aan het aantal ontvangen Facebook likes. Wow. Deze afleidingen sec leiden ertoe dat we constant in een herstelmodus zitten, welke dagelijks meer dan 40% van onze tijd vergt (!).
 
Het roer moet om. Ik ben inmiddels al bij mijzelf begonnen. Om echt te kunnen focussen lees ik mijn e-mail niet meer als ik ’s ochtends opsta (weet dit dan ook). Doen jullie dat wel? En zo ja, hoe vaak per dag? Zinvol? Ik lees mijn e-mail (buiten de verlofperiodes om) vanaf nu 2 x per dag. Om 10 en om 16 uur, zodat ik tijd en aandacht overhoud voor waar mijn focus écht moet zijn op het werk én thuis. Dit geldt ook voor overige berichten als WhatsApp, sms, v-mail ed. Begrijp mij niet verkeerd: dit betekent geenszins dat berichten niet beantwoord moeten worden, echter dit kan door deze aanpak veel beter. Multitasking een creatieve oplossing? #Fail. Het blijkt dat multitasken gewoonweg niet kan. Uitsluitend voor zeer routinematige klusjes die dan vervolgens ook op het niveau van een 8-jarige worden uitgevoerd (ga maar eens bij jezelf na). Verder brengt afleiding met zich mee dat het terugschakelen naar wat op dat moment de ware aandacht behoeft een additionele hersteltijd vergt van 20 minuten (per keer!). Toch iets om over na te denken als je de volgende keer je mobiele telefoon pakt of andere berichten checkt, terwijl je met iets belangrijks bezig bent… Een ieder die in de nabije toekomst dan ook tegen mij zegt dat hij/zij druk is (of ik tegen hem/haar) kan concluderen dat een onjuiste invulling wordt gegeven aan de dagelijkse handelingen. 
 
Ikzelf ga alleen nog maar voor topdagen. Laat mijn mobiel bij noodzakelijke focus - waaronder vergaderingen - in de stilstand (of beter nog uit), waarbij ik alle hinderlijke notificaties al heb uitgezet en zet ik mijn outlook op mijn andere smart devices uit, waardoor ik niet afgeleid zal zijn en dit ook anderen niet zal aandoen. Spreek mij hier ook op aan mocht ik toch eens een terugval hebben ;)
 
Ik wens een ieder een topdag!

Reviews

06/08/2017, 04:06

"Hello there, You have done an excellent job.

I'll certainly digg it and personally recommend to my friends.
I am confident they will be benefited from this site."

Nieuwe reactie

Ondernemer binnen het netwerk Lodder & Co . Vader, At Lodder, heeft de...
De carrière gestart in de auditpraktijk bij de big-4. Na  10 jaar...
Iedereen die zich vragen stelt die verder en dieper gaan dan in...
De rust die door velen niet kan worden opgebracht wordt hier gecombineerd met...
"Niet echt een sportman" al zeg ik zelf, maar "ik geef mij ook niet snel...
Ook in deze meerdere, namelijk vijf verschillende, type mannen te...
Denken in termen van kansen en niet van problemen. Denken waarbij je kijkt...