Laden...

Vertrouwelijke gegevens op straat leiden tot ontslag

Omschrijving

Het zal maar gebeuren dat een voorbijganger zakelijke stukken van je op straat vindt en deze daarna aflevert bij de lokale krant, waardoor jij vervolgens ontslagen wordt. Ook dit kan jou zomaar overkomen mocht jij in het bezit zijn van een mobiele telefoon of tablet met zakelijke e-mail.  

Tegenwoordig hebben wij vrijwel altijd de beschikking over onze e-mail op onze smart-devices. Lekker makkelijk. Een zakelijke account is immers eenvoudig gekoppeld, maar dat kan nare gevolgen hebben bij verlies. Wij willen gebruiksgemak, maar dat brengt ook beveiligingsrisico’s met zich mee.

Een beknopte uitleg. Door een zakelijke account te koppelen wordt veelal standaard cach aangezet (basis functionaliteit van Microsoft). Dit houdt in dat de inhoud van je e-mailbox ook lokaal in te zien is zonder dat je direct beschikt over een dataverbinding. Platgeslagen gezegd: je e-mail box staat lokaal op het apparaat zelf. Heb je onder de instellingen ook aangevinkt dat bijlagen automatisch worden gedownload zijn de gevolgen nog groter.

Iemand die dan ook in bezit is van jouw apparaat heeft dan dus toegang tot jouw zakelijke informatie (ook ingeval deze met een wachtwoord is beveiligd kan met een eenvoudige hackprocedure toegang worden verschaft). Vraag is dan natuurlijk in hoeverre je in dat geval nog kunt spreken over voldoende genomen maatregelen om de vertrouwelijkheid van je zakelijke belangen te waarborgen. Het zal al snel als laks worden beoordeeld.

Uiteraard zijn er wel mogelijkheden voor werkgevers om ingeval van diefstal of verlies de apparaten te beheren of informatie te versleutelen, maar van deze mogelijkheden wordt slechts weinig gebruik gemaakt. Het gevolg is dus dat velen van ons veel vertrouwelijke gegevens met zich meedragen zonder zich dat te beseffen. Goed om hierbij toch eens stil te staan als je de volgende keer je mobieltje op een tafeltje naast je neerlegt in de kroeg of medewerkers van je…

 

Noot:

Veel bedrijven maken tegenwoordig gebruik van een remote te benaderen omgeving als citrix ook wel bekend als Server Based Computing (SBC), met applicaties als Office 365. Uiteraard worden door kantoororganisaties en Microsoft maatregelen getroffen die de security alsook de beschikbaarheid van de diensten borgen, maar ontbreekt het dus vaak bij de databeveiliging van de gebruiker zelf.

Ik pleit dan ook voor het bouwen van een security-platform waarbij device, locatie, manier van werken en opslagvorm niet meer uitmaakt. Organisaties vragen om flexibiliteit en schaalbaarheid, waarbij data verplaatst kan worden zonder dat het impact heeft op het beveiligingsniveau. Ongeacht dat je deze lokaal, in een eigen cloud oplossing, danwel in de cloud bij partijen als Google of Microsoft plaatst.

Reviews

06/08/2017, 04:06

"This post is worth everyone's attention. How can I find out more?"

Nieuwe reactie

Ondernemer binnen het netwerk Lodder & Co . Vader, At Lodder, heeft de...
De carrière gestart in de auditpraktijk bij de big-4. Na  10 jaar...
Iedereen die zich vragen stelt die verder en dieper gaan dan in...
De rust die door velen niet kan worden opgebracht wordt hier gecombineerd met...
"Niet echt een sportman" al zeg ik zelf, maar "ik geef mij ook niet snel...
Ook in deze meerdere, namelijk vijf verschillende, type mannen te...
Denken in termen van kansen en niet van problemen. Denken waarbij je kijkt...